Vaske eller lufte – Å ta vare på ulltøy

Noen henger ullgenseren sin til lufting, mens andre vasker den for hånd eller i vaskemaskinen. Hva er riktig?

Nok å lufte, men ok å vaske

Norge er et naturrikt land og mange av oss er friluftsmennesker. Det er også stor enighet om at å lufte ullplagg fremfor å vaske dem er den mest brukte og riktig måten. Lufting er effektivt for å fjerne dårlig lukt, som for eksempel svettelukt, fra ullplagget.

En av grunnene er, at ull i seg selv er et selvrensende naturprodukt, derfor kan plagg av ull også brukes mye lengre og oftere, uten at de må vaskes.

Det er som regel ikke bare svette det handler om, det kan være flekker eller søling på plagget som krever at ulltøyet bør vaskes. I slike tilfeller kan man prøve å rengjøre ullplagget med vann. Dersom det ikke hjelper, anbefales det å bruke skånsomme vaskemidler. De fleste nye vaskemaskinene har ullprogrammer som sammen med vaskemidler beregnet for ull, rengjør plagget på en skånsom måte.

Enkelte mener faktisk at maskinvask er å foretrekke foran håndvask.

Å vaske produkter som ikke er av ren ull

Bråtens har et stort utvalg av produkter, som ikke kun er norsk ull. Våre merinoullprodukter er strikkeprodukter, bestående av merinoull og syntetisk tekstilfiber. Uansett bør man huske på at dersom et plagg inneholder kun en liten prosentandel ull, bør disse vaskes som ulltøy.

For å bevare plaggene slik at de holder seg fine lengre, er kunnskap om stell og bruk viktig.

Les også om vårt fokus på Bærekraft